معرفی رشته
معرفی رشته مهندسی ساخت و تولید
اگر چه میتوان زمان آغاز فرآیندهای تولیدی را به ۴۰۰۰ تا۵۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح مربوط دانست، ولی کاربرد کلمه "تولید" از سال ۱۵۶۷ میلادی متداول گردیده است. این لغت از ریشه لاتین و متشکل از دو کلمه Manus به معنای دست و Facere به معنی ساختن می باشد. در لاتین از ترکیب این دو کلمهManusFactus در معنای دست ساز استفاده میگردد. دایره المعارف کولینز کلمه "تولید" را به صورت:
" ایجاد محصولات از مواد خام توسط استفاده از تکنیک ها، تجهیزات، عملکردها و نیروی انسانی بر طبق یک برنامه جزء به جزء مدون که مقرون به صرفه بوده و از فروش محصولات سود عاید نماید."
تعریف نموده است.
با این حال امروزه سمت و سوی صنایع تولیدی در جهان تربیت مهندسینی مسلط بر فرآیندهای تولیدی مختلف با قابلیت برنامهریزی و مدیریت فرآیندها در راستای انتخاب بهترین و اقتصادیترین روش تولید میباشد تا قدرت رقابت شرکتها را در بازار جهانی حفظ نماید. با توجه به گستره وسیع رشته مهندسی مکانیک و تقسیم بندی آن به گرایشهای مختلف میتوان رشته مهندسی ساخت و تولید به انگلیسی (Manufacturing Engineering) را مسئول تبیین خط مشی یک واحد تولیدی در انتخاب روش تولید مناسب و تخمین کیفیت محصول نهایی تولید شده دانست.
بنا به تعریف انجمن مهندسی ساخت و تولید ایران "مهندسی ساخت و تولید رشتهای از مهندسی است که به تحصیلات و تجاربی نیازمند است تا بر طبق آن دانش آموخته این رشته تحصیلی استراتژیهای و اصول مهندسی را در روشهای تولیدی مانند طراحی و ساخت قالب، تکنولوژی جوشکاری، روشهای ماشینکاری، تعمیرات و نگهداری و ... آموخته، مورد استفاده قرار داده و کنترل کند. این امر به توانایی شناخت و برنامهریزی در فرایندهای تولید نیازمند است تا دانش آموخته با توجه به تجارب به دست آمده بتواند درباره ابزارها، روشها، ماشینآلات و تجهیزات تحقیق کند و با بهبود امکانات و سیستمها از آنها برای تولید محصولات با کیفیت و هزینه بهینه استفاده نماید".