×
  • اخبار :
  • تیجه ای یافت نشد
  • اطلاعیه :
  • تیجه ای یافت نشد
  • خبر

    صدور مجوز جذب دانشجوی کارشناسی ساخت و تولید برای دانشگاه مادر صنعتی در استان آذربایجان غربی

    سایز متن

    با اعلام معاون محترم آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با موافقت قطعی شورای گسترش و برنامه ریزی آموزش عالی، مجوز جذب دانشجوی کارشناسی پیوسته مهندسی ساخت و تولید برای دانشگاه صنعتی ارومیه صادر گردید. 

    گروه مهندسی ساخت و تولید دانشگاه صنعتی ارومیه، متشکل از ۵ عضو هیئت علمی جوان و مجرب است که با تجربیات ارزنده و بروز، سابقه پرورش دانشجوی مهندسی ساخت و تولید در مقاطع کاردانی، کارشناسی ناپیوسته، و کارشناسی ارشد را در کارنامه آموزشی و پژوهشی خود دارند. هرچند جای خالی مرحوم دکتر سهند کارگرنژاد به عنوان عضو فقید هیئت علمی جوان، باانگیزه و مجرب در زمینه صنعت در این گروه در سال ۱۴۰۰ بسیار محسوس است، اما رشد و توسعه در این گروه آموزشی با اخذ مجوز جذب دانشجو در مقطع کارشناسی پرشتاب و هدفمند در جریان است. 
    دانشگاه صنعتی ارومیه در گرایش مهندسی ساخت و تولید، ابتدا از سال ۱۳۸۵ در مقطع کاردانی به مدت دو سال به پذیرش و پرورش دانشجو پرداخت. سپس در سال ۱۳۸۷ با حدف دوره کاردانی، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ناپیوسته در دو گرایش ماشین ابزار و قالب سازی آغاز شد و در سال ۱۳۹۸ در رشته قالبسازی پذیرش دانشجو صورت پذیرفت. 
    کارگاه های مجهز جوشکاری و ماشین ابزار، با تجهیزات جدید و بروز، بستر سخت افزاری مناسبی برای برگزاری دروس آزمایشگاهی و کارگاهی این رشته از جمله: کارگاه تکنولوژی روش های جوشکاری، کارگاه ماشین ابزار انیورسال۱، کارگاه ماشین ابزار انیورسال۲، کارگاه توانایی ماشین کاری، کارگاه طراحی و ساخت قید و بندها، و کارگاه قالب های پرس فراهم نموده است. همچنین، بهره مندی از لابراتوار استاندارد نقشه کشی صنعتی و سایت مجهز کامپیوتری، دیگر امکانات سخت افزاری و نرم افزاری برای رشد و پویایی فکری دانشجویان این رشته را در دانشگاه صنعتی ارومیه فراهم نموده است. 
    با صدور این مجوز، دانشگاه صنعتی ارومیه به عنوان دانشگاه مادر صنعتی در استان آذربایجان غربی، تنها دانشگاه این استان است که پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی این رشته مهندسی را بر عهده خواهد داشت.
    شایان ذکر است، پرورش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ساخت و تولید از سال ۱۳۹۸  با بهره گیری از تجارب ۵ عضو هیئت علمی با تخصص مستقیم ساخت و تولید آغاز شده بود که روند مطلوب توسعه را سپری می کند.
    آنچه در ادامه خواهید خواند، معرفی اجمالی از رشته مهندسی ساخت و تولید در مقطع کارشناسی و نیز جایگاه این رشته در استان آذربایجان غربی ارائه می نماید.


    معرفی رشته مهندسی ساخت و تولید:
    مهندسی ساخت و تولید، بنا به تعریف انجمن مهندسان ساخت و تولید ایران، "رشته‌ای از مهندسی است که به تحصیلات و تجاربی نیازمند است تا رویه‌های مهندسی را در پروسه‌های تولید و شیوه‌های تولید را در صنعت بفهمد، به کار گیرد و کنترل کند و به توان برنامه‌ریزی در فرایندهای تولید نیازمند است تا درباره ابزارها، روندها، ماشین‌آلات و تجهیزات تحقیق کرده و آنها را بهبود بخشد و امکانات و سیستم‌ها را برای تولید فراورده‌های با کیفیت و هزینه بهینه یکی کند." 
    تمامی فراورده‌ها از هواپیما و خودرو تا رایانه و اسباب بازی باید تولید شوند. مهندسی ساخت و تولید دانش و هنر ساختن فراورده‌های با کیفیت با هزینه منطقی است. ساخت و تولید شامل اجزایی از مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی مواد و مهندسی صنایع است. بخش‌های اصلی ساخت و تولید روندهای تولید، برنامه ریزی، کنترل کیفیت، طراحی ابزار، رباتیک و طراحی و تولید به کمک کامپیوتر را شامل می‌شود. 
    مهندسان ساخت و تولید روش ساخت فراورده را طراحی می‌کنند. آنها باید به اندازه کافی با روش‌های متنوع تولید مانند برش فلزات، شکل دهی، مونتاژ، بازرسی و تست آشنا باشند تا بتوانند روند تولید را طرح ریزی کنند و برای یافتن بهترین شرایط کارکرد تحقیق کنند. ممکن است آنها ابزارها و ماشین‌های مخصوصی طراحی کنند و برای بهبود بخشیدن به روش‌های تولید کنونی نوآوری‌هایی به خرج دهند. آنها استانداردهای کارها را تعیین و مراحل تولید را هماهنگ می‌کنند تا روند همواری را از دریافتن مواد اولیه تا صادر کردن قطعات ساخته شده تضمین کنند. آنها باید تجهیزات، نیروی انسانی و امکانات را در یک سیستم که فراورده‌های با کیفیت را به طور کارآمد تولید می‌کند، به خوبی متحد کنند.
    از ویژگی‌های یک فارغ التحصیل رشته ساخت و تولید می‌توان به درک وی نسبت به روندهای تولید، اصول طراحی و تولید، آشنایی با مواد و تحلیل مدل‌های تولیدی اشاره کرد. برای توضیح بیشتر می‌توان گفت فارغ التحصیل این رشته تأثیر روندهای متفاوت تولید را بر روی ویژگی‌های ماده درک می‌کند. قدرت انتخاب و به کارگیری مواد را داراست و در این زمینه خود مبتکر آزمایش‌ها و پژوهش‌های گوناگون است. همچنین فارغ‌التحصیلان این دوره قادر خواهند بود در صنایعی مانند ماشین‌سازی، ابزارسازی و قالب سازی، خودروسازی، صنایع کشاورزی، صنایع هوایی و تسلیحاتی به ساخت و تولید قطعات، ماشین‌آلات، طراحی کارگاه و یا کارخانه تولیدی و طراحی فرایند بپردازند و نظارت و بهره‌برداری و اجرای صحیح طرح ها تا بازرسی و کنترل کیفیت را عهده‌دار شوند.

    رشته کارشناسی مهندسی ساخت و تولید در استان آذربایجان غربی:
    بخش صنعت به‌ عنوان موتور محرک اقتصاد و مبنای توسعه پایدار و محور تحولات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی هر جامعه ای مطرح است. بیش از ۹۰ درصد صنایع کشور را واحدهای صنعتی کوچک و متوسط تشکیل می دهند که بیش از ۵۰ درصد اشتغال صنعتی را در برگرفته‌اند. امروزه بسیاری از کشورها به این امر پی برده‌اند که واحدهای تولیدی کوچک، نقش عمده‌ای در اقتصاد ملی ایفا می‌کنند. در همین راستا، استان آذربایجان غربی نیز صنعتی شدن را در اهداف خود در برنامه پنجم توسعه قرار داده بود و سعی داشته در این زمینه پیشرفت هایی داشته باشد؛ تا جایی که به گفته برخی کارشناسان رتبه شهرک های صنعتی آذربایجان غربی تا رتبه ۷ در کشور رسیده بوده اما متأسفانه بنا به دلایلی این رقم در اواخر برنامه پنجم به ۲۳ تقلیل یافت. با این حال سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی تمامی تلاش و برنامه خود را بر آن داشته است تا در پایان برنامه ششم توسعه، آذربایجان‌ غربی به جایگاه ۱۰ استان برتر کشور برسد که در این میان بخش صنعت استان می تواند نقش مهمی در تحقق این مهم ایفا نماید. از طرفی با توجه به اینکه عمده اقتصاد استان آذربایجان غربی بر پایه کشاورزی است، لذا این مهم را نباید نادیده گرفت که با پیشرفت همزمان بخش صنعت در استان و تلفیق آن با کشاورزی که می تواند در قالب مکانیزاسیون کشاورزی نمود پیدا کند، اثری دوچندان در پیشرفت شاخص های توسعه استان به خصوص در بخش صنعت، معدن و تجارت خواهد داشت. علاوه بر مباحث فوق، پائین بودن شاخص های توسعۀ استان به ویژه در بخش صنعت، ضرورت توجه بیش ار پیش به تقویت این بخش در استان را نمایان می سازد.
    دانشگاه صنعتی ارومیه تنها دانشگاه صنعتی در استان آذربایجان ‏غربی است و این دانشگاه در افق چشم انداز ۱۴۰۴، دانشگاهی است مترقی و پیشرو در شمال‏ غرب کشور، با اعتبار ویژه منطقه ‏ای و فرامنطقه ‏ای در تولید علم و فناوری، آموزش و پژوهش‏های بنیادی، کاربردی و توسعه ای‏، که به عنوان یک دانشگاه کارآفرین و مهارت‏گرا، در زمرۀ هشت دانشگاه برتر صنعتی کشور قرار خواهد گرفت.