دانشکده علوم پایه دانشگاه صنعتی ارومیه، در سال 90 با موافقت شورای گسترش آموزش وزلرت علوم در دو رشته تحصیلی ریاضی کاربردی و فیزیک کاربردی و پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد رسماً آغاز بکار نموده است.
تربیت نیروی متخصص و با دانش جهت کار در محیطهای علمی داخلی و خارجی ، تولید علم ، ارائه خدمات علمی-کاربردی-آموزشی ، مشاوره و راهنمایی سازمانها ، مراکز دولتی و خصوصی جهت نهادینه کردن و بهره برداری از دانش ریاضی کاربردی و فیزیک که بنوعی والدین علوم مهندسی هستند، در جهت افزایش بهره وری در کشور از اهداف این دانشکده می باشد.
هدف تقویت حس کنجکاوی، تفکر عمیق و انتقادی و قدرت مشاهده که دانشمندان جهت اکتشافات جدید مورد استفاده قرار می دهند و نیز خلاقیت، قابلیتهای فنی و مهارتهای حل مساله که مهندسان جهت پیشرفت جامعه به کار می برند را ترویج می دهیم.
تعریف و هدف
ظهور رشتههای بین رشتهای از خصوصیات عصر حاضر در صحنه آموزش عالی جهانی است. بر مبنای مطالعات انجام شده برای دورنمای رشتههای مهندسی تا سال 2020 توسط آکادمی ملی مهندسی ایالات متحده در سال 2004 و 2005 رشته علوم پایه مهندسی به عنوان هسته مرکزی در صحنه آموزش مهندسی بیست سال آینده قرار گرفته است . دورههای کارشناسی, کارشناسیارشد و دکترای علوم مهندسی از رشتههای مطرح در دنیای علم و فناوری امروز است و در دانشگاههای معروف دنیا همچون دانشگاه برکلی کالیفرنیا و هاروارد و ... وجود دارد.
علوم پایه مهندسی دورهای بین رشتهای است. این رشته از ارتباط نزدیک حوزههای مختلفی از علوم فیزیکی, ریاضیات و مهندسی ایجاد میشود. این رشته محیطی را فراهم میکند که در آن دانشجویان ضمن فراگیری فنون مهندسی میتوانند علائق خود در حوزههای مختلف علوم را نیز دنبال کنند. گرایشهای طراحی شده در این رشته, دانشجویان را برای مطالعات پیشرفته و عمیق در مهندسی و علوم آماده میکند. از دیگر اهداف این رشته میتوان توسعه پایههای نظری برای تحلیل پدیدههای علمی و کاربردهای مهندسی آنها, آینده پژوهی در فناوری و انتقال فناوریهای نو به صنعت را نام برد.
مشخصات دوره
دو گرایش کلی در برنامه تحصیلی دانشکده علوم پایه وجود دارد :
1. ریاضی کاربردی
2. فیزیک
1- ریاضی کاربردی
هدف این گرایش تربیت کارشناسان چند جانبی دارای اندوخته کافی از دانش ریاضی که توانایی تحلیل کمی از مسایل فنی مهندسی ، اقتصادی و برنامهریزی را کسب نموده و نیز توانایی ادامه تحصیل در سطوح بالاتر و انتقال علم ریاضی کاربردی در کلیه سطوح دانشگاهی را داشته باشند . نوآوری و گسترش مرزهای دانش ریاضی در این دوره از اهمیت خاصی برخوردار است.
با توجه به نیروهای متخصص موجود در دانشگاه صنعتی ارومیه،می توان با رشته ریاضی کاربردی پل ارتباطی با دیگر رشته های مهندسی ایجاد نمود. این توانمندی در این دانشگاه وجود دارد که در زمینه های کاربردی همچمون ریاضیات پزشکی، بیو مکانیک ، نظریه موجک ها در زمینه های پردازش سینگنال ها در سیسیتمها، مخابرات، پردازش تصویر و بینایی کامپیوتر ، ژنتیک و پزشکی و ... پرداخته شود. گرایشهای طراحی شده در این رشته, دانشجویان را برای مطالعات پیشرفته و عمیق در مهندسی و علوم آماده میکند. از دیگر از اهداف این رشته میتوان به توسعه پایههای نظری برای تحلیل پدیدههای علمی و کاربردهای مهندسی آنها، و انتقال فناوری های نو به صنعت را نام برد. گرایشهای ریاضی کاربردی عبارتند از:
الف ) گرایش علوم مهندسی محاسباتی
این برنامه بین رشتهای اهمیت رشد محاسبات را برای حل مسائل علمی پیچیده و مسائل مهندسی مشخص میکند. در صورتیکه مدلهای ریاضی و مشاهدات تجربی با محاسبات علمی ترکیب شوند, مهندسین میتوانند مسائلی را که بنظر غیر قابل حل میرسند, حل کنند. برنامه علوم مهندسی محاسباتی پایه بسیار مستحکمی در ریاضیات, علوم و مهندسی بنا میکند و مهارتهای مورد نیاز برای مدلسازی, شبیهسازی و حل مسائل پیچیده را پرورش میدهد. در این برنامه تأکید بر روی محاسبات علوم بجای علوم محاسباتی است (یعنی علوم مهندسی محاسباتی برنامه علوم کامپیوتر نیست).
به علاوه علوم مهندسی محاسباتی مهارتهایی را که مورد نیاز مدلسازی فناوریهایی با اندازههای بسیار بزرگ و شبیهسازی متناسب با پژوهش در صنعت و آزمایشگاههای ملی است, پرورش میدهد.
ب) گرایش ریاضی مهندسی
این برنامه بین رشتهای این فرصت را برای دانشجویان فراهم میکند تا به مطالعه ریاضیات محض و کاربردی به عنوان مؤلفههای اصلی مهندسی مدرن بپردارند. با ترکیب درسهایی از ریاضیات محض, ریاضیات کاربردی, آمار, فیزیک و مهندسی، دانشجو میتواند برنامهای را دنبال کند که نظری یا کاربردی یا هر دو باشد. برنامه ریاضی مهندسی پایهای قوی برای کارشناسیارشد و دکتری در شاخههای علوم نظری یا مهندسی فراهم میکند بعلاوه, انتخاب مناسب درسها میتواند دانشجویان را برای خدمت در بخشهای مختلف صنعت آماده کند.
2-گرایش فیزیک
این برنامه فیزیک کلاسیک و مدرن, شیمی و ریاضیات را با کاربردهای مهندسی در هم میتند. توانمندی اصلی این برنامه انعطافپذیری آن است. پایه قوی در فیزیک و ریاضیات با انتخاب درسهای اختیاری مهندسی دانشجو را برای حل مسائل کاربردی آماده میکند. چون برنامه بر علوم و ریاضیات تأکید دارد, دانشجویان بخوبی آماده میشوند تا درسهای کارشناسیارشد در مهندسی یا فیزیک را دنبال نمایند.
شرایط موجود دانشگاه صنعتی ارومیه
صرف نظر از تمامی موارد، توجه به این نکته حایز اهمیت است که تاسیس و راهاندازی دانشگاه صنعتی ارومیه با تاکید بر هدایت دانشجویان کارشناسی استان به مقاطع تحصیلات تکمیلی و درنتیجه ایجاد رشتههای فنی و علوم پایه موردنیاز استان در مقاطع بالاتر انجام گرفته است.
مشخصات نیروی هیئت علمی جذبشده و بورس دانشگاه صنعتی ارومیه جهت ارایهی درسهای دورهی کارشناسیارشد ریاضی کاربردی، همچنین همکاران هیئت علمی موجود در سطح دانشگاه صنعتی ارومیه که علاقمند به همکاری در میان رشته ای ریاضی کاربردی می باشند و تعدادی از اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه نیز مراتب علاقمندی خود را جهت همکاری با گروه ریاضی (مقطع کارشناسیارشد) اعلام نمودهاند.
لذا این دانشگاه با بهره گیری از امکانات و کادر و اساتید مجرب همچون دکتر احمد رضا حقیقی و... در رشته ریاضی کاربردی و دکتر سهراب بهنیا و دکتر بهبود نیا و ... در سال 90 اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد نموده است.