علم معدن کاری و صنایع مربوط به آن در ایران سابقه ای دیرین دارد. وجود انواع متعدد معادن متروکه فلزی و غیر فلزی با قدمت چند هزار ساله، گواهی آشکار بر تایید این مطلب است. با تاسیس دارالفنون (سال۱۲۳۰) آموزش علم معدنکاری در ایران به صورت علمی شروع شد و در سال ۱۳۱۳ با تاسیس دانشگاه تهران توسط پروفسور حسابی رشته مهندسی معدن راه اندازی شد. گروه مهندسی معدن دانشگاه صنعتی ارومیه از سال 1387با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی فعالیت آموزشی خود را آغاز نموده و در حال حاضر با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی با گرایش مکانیک سنگ و در مقطع کارشناسی ارشد با گرایش استخراج معدن به فعالیت آموزشی خود ادامه میدهد. تعداد اعضای هیات علمی این گروه مهندسی 9 نفر میباشد. طول دوره کارشناسی این رشته در ۸ نیمسال برنامهریزی شده است، که 6 نیمسال نخست به دروس مشترک مهندسی معدن اختصاص داده شده و در دو نیمسال آخر درسهای تخصصی گرایش (مکانیک سنگ) ارائه میشود و دانشجو در مجموع با گذراندن 142 واحد فارغ التحصیل خواهد شد. از محدوده فعالیت کاری مهندس معدن میتوان به مواری نظیر مسولیت فنی معادن، طراحی و اجرای فضاهای زیرزمینی، طراحی و اجرای حفاریهای سطحی، اکتشافات معدنی و ژئوتکنیکی و صنایع نفت و گاز اشاره کرد.
آزمایشگاه کانی شناسی توصیفی: آزمایشگاه کانی شناسی توصیفی دانشگاه، در راستای تکمیل دانش کانی شناسی و سنگ شناسی دانشجویان مهندسی معدن، در مقیاس ماکروسکوپی و به شکل نمونه های دستی به آموزش دانشجویان می پردازد. در این راستا کانیها در غالب دو گروه کانی های سیلیکاته و غیرسیلیکاته در آزمایشگاه مورد مطالعه قرار می گیرد. با گذراندن این واحد درس آزمایشگاهی دانشجویان قادر خواهند بود نمونه های دستی کانی ها را تشخیص داده و نام کانی را بیان کنند. جهت شناسائی کانی ها از تکنیک های سادهای مانند سنجش میزان سختی، رنگ، رنگ خاکه، جلا و سایر ویژگیهای کانی شناسی استفاده می شود. با توجه به تعداد نمونه های موجود در آزمایشگاه دانشگاه، دانشجویان با اکثر کانی های متداول و پرکاربرد در صنعت و محیط کار آینده آشنا شده و مطالب تئوری آموخته شده در درس کانی شناسی توصیفی را بهکار می برند.
آزمایشگاه سنگ شناسی میکروسکوبی: مطالعه میکروسکوپی کانیها، سنگها، با استفاده از میکروسکوپهای نوری یکی از روشهای آنالیز کلاسیک می باشد که شناسائی دقیق کانی ها و سنگ ها را ممکن می سازد. در آزمایشگاه سنگ شناسی میکروسکوپی مطالعه خواص نوری کانیها، شناسایی بافت سنگها، بررسی ترکیب کانیشناسی سنگها، تعیین نام سنگها در مقاطع نازک، توسط میکروسکوپهای پلاریزان انکساری انجام میشود. در این واحد درس آزمایشگاهی دانشجویان در ابتدا با میکروسکوپ نوری پلاریزاسیون انکساری دوچشمی آشنا می شوند و سپس با اکثر مقاطع نازک سنگهای پرکاربرد و متداول آشنا شده و با بررسی ویژگیهای میکروسکوپی آنها نام سنگ را بیان مینمایند. در آزمایشگاه سنگ شناسی میکروسکوپی تعداد 6 میکروسکوپ پلاریزاسیون انکساری موجود است.
نشانی مطلب در وبگاه دانشکده مهندسی معدن: http://uut.ac.ir/find.php?item=7.169.64.fa برگشت به اصل مطلب