معاونت دانشجویی، فرهنگی و اجتماعی- موضوعات روانشناسی
چگونه با محیط خوابگاه(زندگی گروهی) انطباق پیدا کنیم؟

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1395/7/12 | 

چگونه با محیط خوابگاه(زندگی گروهی) انطباق پیدا کنیم؟

زندگی در خوابگاه های دانشجویی خصوصیات خاصی دارد که پاره ای از آنها می تواند بسیار جذاب، سرگرم کننده ،تفریحی و لذت بخش باشد. مانند زمان هایی که دانشجویان مدت های زیادی دور هم نشسته و به بگو و بخند و صحبت مشغول اند یا در مورد موضوعی با یکدیگر بحث و گفتگو می کنند یا با رشته ها و تخصص ها و فعالیت های یکدیگر آشنا شده و برای زندگی خود از آنها استفاده می کنند یا سایر موارد مشابه از سوی دیگر زندگی در خوابگاه ها می تواند مشکلاتی هم ایجاد کند مانند زندگی با یک هم اتاقی که اهل همکاری نیست، قواعد و قوانین را زیر پا می گذارد و یا احساس خجالت و ناتوانی از بیان عقیده  و نظر و درخواست از بقیه هم اتاقی ها و موارد مشابه آن.
در هر حال زندگی خوابگاهی جنبه های متعددی و مختلفی دارد مانند برقراری ارتباط سالم با بقیه دانشجویان به خصوص هم اتاقی ها، مشارکت در فعالیت های زندگی خوابگاهی ، تقسیم وظایف و مسئولیت ها و مقابله با مشکلاتی که در زندگی خوابگاهی پیش می آید.
حال که در خوابگاه دانشجویی ساکن شده اید باید به این نکته توجه کنید که در اینجا افرادی با سلائق و ویژگی های اجتماعی و فردی متفاوت دور هم گرد آمده اند. امکانات و فضاهای زندگی خوابگاه از قبل تعیین شده و عمدتاً محدود هستند. بنابراین امکان یک زندگی مستقل برای شما فراهم نیست . 
از سویی دیگر جهت بهره مندی از زندگی بهتر و ارتقاء  سطح تحصیلی خود نیازمند برخورداری از سطح مطلوبی از سلامتی هستید .در این مطلب سعی کرده ایم با ارائه راهکارهای ساده اما موثر به شما در جهت بهره مندی از زندگی گروهی بهتر یاری رسانیم...
 
ارتباط با هم اتاقی ها
اگر خوش شانس باشید و هم اتاقی هایتان افرادی سازگار، همراه و دارای روحیه همکاری باشند، زندگی خوابگاهی شما به خوبی سپری خواهد شد .مشکل از آنجا شروع می شود که هم اتاقی ها در مورد مسائل مختلف با یکدیگر مشکل پیدا می کنند.
اختلاف در مورد موضوع های مختلف امری ساده و بدیهی است انسان ها با هم متفاوتند علت آن هم روشن است تفاوت در خانواده، فرهنگ ها، والدین، جوامع گوناگون و .... مهم این است که انسان ها شیوه برطرف کردن اختلاف ها را فرا بگیرند.
یکی از مهمترین مکان هایی که اختلاف ها و تفاوت های بین انسان ها را نشان می دهد محیط دانشگاه و زندگی در خوابگاه است هر یک از دانشجویان در خانواده و شهری متفاوت و با فرهنگی متفاوت بزرگ شده اند و بنابراین بسیار طبیعی است که با یکدیگر تفاوت داشته باشند مهم نیست که تفاوت داشته باشیم مهم این است که یاد بگیریم چگونه اختلاف هایی را که براثر این اتفاقات به وجود می آیند برطرف کنیم به همین دلیل مهارت حل اختلاف در این زمینه بسیار کمک کننده و مفید است.
آنچه به شما کمک می کند تا بتوانید اختلاف های خود را به حداقل برسانید آن است که در مورد آنچه شما را ناراحت می کند با زبان خوش و مودبانه صحبت کنید. انتظار داشتن از دیگران و اینکه دیگران باید بفهمند که شما از آنها چه انتظاری دارید و مواردی ازاین قبیل کمکی به شما نمی کند و جز افزایش تنش و رنجش فایده دیگری نخواهد داشت.
 اگر وضعیت زندگی شما در خوابگاه رضایت بخش نباشد، تجارب دانشگاهی شما هم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و به تبع آن دچار افت تحصیلی می شوید.(همین دلیل ضرورت سازش و مشارکت شما را در زندگی خوابگاهی اقتضا می کند)

راه حل هایی برای بهبود با هم اتاقی ها
بهتر است از همان ابتدا با عده ای که قرار است هم اتاق شوید نشسته و راجع به آنچه رعایت شود گفت و گو کنید بهتر است زمانی را برای این نشست و گفت و گو تعیین کنید که برای همه افراد مناسب ترین زمان باشد سپس در مورد قواعد و قوانینی که مایلید میان خود رعایت کنید صحبت کنید هنگام گفت و گو راجع به موضوعات گوناگون نظر واقعی خود را مطرح کنید و نه آنکه در رودربایستی قرار بگیرید یا برعکس چیزی را به دیگران تحمیل کنید اگر چنین برخوردهایی را انجام دهید در بلند مدت نسبت به دیگران آزرده و از خود عصبانی خواهید شد که در دو حالت به ارتباط شما لطمه خواهد خورد.

الف) موضوعات کلی و عام
نظافت اتاق ها: تعیین نوع کارهایی که برای نظافت محل زندگی لازم است و تنظیم برنامه نظافت و اختصاص آن به هر یک از هم اتاقی ها و موارد مشابه.
تهیه و آماده کردن غذا: مشخص کردن برنامه غذایی تعیین کارها و فعالیت های مرتبط با آن و اختصاص آن به هر یک از هم اتاقی ها و موارد مشابه
شست و شوی ظرف ها: تعیین نوبت های ظرف شویی یا موارد دیگری مرتبط با شست و شو
خرید مایحتاج و وسایل: تعیین خریدهای اساسی و کارهای مرتبط با خرید و تقسیم آنها به هر یک از هم اتاقی ها تعیین مادر خرج (کسی که مسئول خرید است) تعیین مقدار هزینه ای که ماهانه یا هفتگی باید پرداخت شود و توافق در این مورد که براساس مذاکره و بحث با هم اتاقی ها حاصل می شود.

ب) تنظیم ساعت و زمان
استراحت: تعیین اوقات استراحت و خواب مشخص کردن میزان روشنایی و فعالیت هایی که در ساعت خواب و استراحت می توان انجام داد.
مهمانی: مشخص کردن ساعات و مواقعی که می توان مهمانی را به اتاق راه داد و مدت اقامت وی در اتاق در دفعات آن و موراد مشابه.
مطالعه: مشخص کردن ساعات و زمان مطالعه ای که هر کدام از هم اتاقی ها نیاز دارد و عادات مطالعه وی و عواملی که در مطالعه هم اتاقی ها مشکل یا مزاحمت ایجاد می کند و راه های برطرف کردن آنها.
تفریح، گفت و گو و بحث: تعیین ساعاتی که برای تفریح و گفت و گو و بحث و یا برگزاری جلسات لازم است و فاصله بین آنها.

ج) رعایت اصول ایمنی
تعیین نکات مهمی که از نظر ایمنی لازم است مانند قفل کردن در اتاق، کشوها، چمدان ها و یا اینکه شب ها در اتاق قفل باشد یا نه.

د) تعیین موارد خصوصی یا عمومی
یکی از موضوعات بسیار مهم در میان هم اتاقی ها مشخص کردن محدوده های شخصی یا عمومی است هر انسانی به یک فضای خصوصی احتیاج دارد این فضا در زندگی خوابگاهی و اشتراکی کمی محدودتر می شود و ممکن است به یک گوشه تخت و فضای زیر آن محدود شود در این زمینه هم باز تفاوت های فردی وجود دارد مثلا ممکن است از نظر یکی از هم اتاقی ها استفاده از کتاب های دیگران در هنگامی که حضورندارند اشکالی نداشته باشد در حالی که ممکن است غیراز این باشد به همین دلیل لازم است این موارد از ابتدا مشخص شود:
استفاده از وسایل یکدیگر: در این رابطه لازم است هم اتاقی ها مشخص کنند که دیگران تا چه حد مجازند از وسایل آنان درحضور افراد استفاده کنند.
تعیین حریم و فضای خصوصی: بعضی از افراد حساسیت های خاصی در مورد حریم و فضاهای خصوصی خود دارند و بعضی کمتر حساس اند مثلا ممکن است یکی از هم اتاقی ها از اینکه دیگری روی تخت او بنشیند و یا اینکه از لیوان یا بشقاب او استفاده شود ناراحت شود در حالی که ممکن است دیگری چنین حساسیتی نداشته باشد.
اطلاعات و موضوع های شخصی: ممکن است بعضی از هم اتاقی ها به راحتی راجع به کارو درس یا زندگی خود صحبت کنند و از اینکه دیگران اطلاعاتی در مورد آنها داشته باشند ناراحت نشوند در حالی که فرد دیگری مایل نباشد که کسی "سراز کار او در آورد".
اطلاع دادن به یکدیگر در مورد بیرون رفتن: بعضی از هم اتاقی ها ممکن است مایل نباشند دیگران بدانند آنان کجا هستند یا چه فعالیت هایی انجام می دهند بنابراین بهتر است این موضوعات از همان ابتدا مشخص شود.
نیاز به خلوت و تنهایی: بعضی از هم اتاقی ها گاهی ممکن است مایل باشند که تنهایی کاری انجام دهند و نیاز دارند که مواقعی در روز یا هفته یا .... به قول معروف "ساعتی باخود خلوت کنند" به همین دلیل مناسب است که اطلاعاتی به سایر هم اتاقی ها بدهند تا نه او مزاحم آنها شده و نه سایر هم اتاقی ها برداشت های اشتباهی از آنها داشته باشند.

برای برقراری ارتباط اولیه با هم اتاقی ها چگونه باید رفتار کرد؟
در اینجا دو مساله اصلی وجود دارد؛ اول اعتقاد، بینش و نگرش طرف مقابل و بعد اخلاقیات او. زندگی خوابگاهی یک زندگی اجتماعی در ابعاد کوچک است. پاسخ به این سوال برای ورودیهای جدید با سال بالایی ها متفاوت است. دو نکته مورد نظر بهتر است رعایت شود اما در مورد سال اولی ها این شناخت در روزهای ابتدایی ورود به دانشگاه امکان پذیر نمی باشد.
آنچه ضروری به نظر می رسد برقراری ارتباط اولیه با کمک اصول ارتباط اجتماعی است. اما این اصول به اختصار به قرار زیر است:
1- ارتباطات اجتماعی دو طرف دارند؛ یک طرف شما هستید و یک طرف هم اتاقی شما. ممکن است رفتاری از نظر شما درست باشد اما آیا از نظر هم اتاقی شما هم این امر صحیح به نظر میرسد؟
2- ما نمیتوانیم فکر دیگران را بخوانیم و آنها هم چنین توانی را ندارند؛ فقط میتوانیم حدسهایی بزنیم و تازه باید این گمانها را با جویا شدن نظر آن فردتایید یا رد کنیم. اگر موضوعی شما را ناراحت می کند بهتر است از همان ابتدا هم اتاقیتان از آن آگاهی پیدا کند . مطمئن باشید هیچکدام از هم اتاقی های شما فکر خوان نیستند
3- یادمان باشد بعد از شروع ساده یک ارتباط، ادامه آن بستگی به بازخوردی دارد که از طرف مقابل دریافت میکنیم.
4-هدف اولیه ما برقراری ارتباط است اما هیچگاه خودتان را به کسی تحمیل نکنید!

وقتی هم اتاقی مان به حقوق ما تجاوز میکند چگونه باید با او برخورد کنیم؟
در مرحله اول باید روش های کنترل خشم را بیاموزیم. اینکه کسی حق ما را نادیده بگیرد و یا به آن تجاوز کند باعث ایجاد خشم میگردد. این مهارتی است که نیاز به تمرین دارد و باید آموخته شود؛
بعد از کنترل خشم باید با خودآگاهی که یکی از مهمترین مهارتهای زندگی است مساله را ابتدا در ذهن خود بررسی کنیم تا ببینیم چه دلایلی برای این عمل میتواند مفروض گردد؛
خیلی اوقات سهل انگاری و بی دقتی باعث این رفتار در طرف مقابل شده است. در این مورد با رعایت اخلاق و با بیان احساسی که به ما در مقابل این تضییع حق دست داده طرف مقابل را متوجه میکنیم. رعایت اخلاقیات بسیار ضروری است؛ مثل عدم تذکر در جمع، متهم نکردن و برچسب نزدن، به محکمه نکشاندن و قضاوت نکردن و در نتیجه حکم صادر نکردن....اما اگر به احتمال خیلی کم با قصد و غرض این کار انجام شده است، بعد از اینکه نکات بالا را رعایت کردیم باید طرف مقابل را متوجه کنیم که ما از نیت سوء او مطلع هستیم ولی باز هم رعایت اخلاق ضروری به نظر میرسد.

نکات حائز اهمیت در زمینه های بهداشت فردی و بهداشت محیط خوابگاه
☜شستشوی پتوها ، ملحفه ها و وسایلی که با پوست شما در تماس است اهمیت دارد. استفاده مشترک افراد در هنگام نشستن و دراز کشیدن روی تختها امکان انتقال بیماریهای قارچی و پوستی را افزایش   می دهد.
☜جهت خشک کردن وسایل ، نور خورشید به دلیل برخورداری از اشعه ماوراء بنفش ضد عفونی کننده مناسبی است . 
☜یخچالها درست مورد استفاده قرار گیرد ، از تلنبار کردن مواد غذایی در حجم زیاد در یخچال پرهیز کنید .یخچالها را مرتب بازبینی کنید و پاکیزه گردانید.
☜بلافاصله بعد از مصرف غذا نسبت به شستشوی ظروف اقدام نمایید و از تلنبار کردن آنها در فضای اتاق یا اشپزخانه خودداری کنید .حداقل فایده این کار نیاز کمتر به آب و مواد شوینده است .همچنین باعث جلوگیری از تجمع و رشد میکروب روی ظروف و کاهش سوسک وحشرات در محیط زندگی است . 
☜ظرفشویی ها را بلافاصله بعد از شستشویی ظروف تمیز کنید .جلوگیری از تجمع مواد غذایی خصوصاً چربی و عدم گرفتگی مداوم سینک ظرفشویی از فواید این کار است . 
☜بعد از استحمام یا اصلاح صورت در روشویی ها، سعی کنید مواد زائد همچون تیغ را در محوطه رها نکنید.
☜چنانچه می خواهید از سوپر مارکتها و مغازه ها مواد غذایی تهیه کنید، مواد غذایی با بسته بندی سالم با مد نظر قرار دادن تاریخ تولید و انقضاء و نیز پروانه ساخت تهیه فرمایید.
☜مواد غذایی پخته شده و آماده مصرف را به مدت زیاد در فضای اتاق نگهداری نکنید. دمای اتاق شرایط مناسب برای تجمع و رشد میکروبها بر روی مواد غذایی را فراهم میکند .دمای مناسب جهت نگهداری غذا کمتر از 4 درجه و یا بالاتر از 60 درجه سانتی گراد است. 

نشانی مطلب در وبگاه معاونت دانشجویی، فرهنگی و اجتماعی:
http://uut.ac.ir/find.php?item=10.506.2393.fa
برگشت به اصل مطلب