ساخت کوره مقاومتی آزمایشگاهی توسط عضو هیئت علمی گروه مهندسی مواد و متالورژی

 | تاریخ ارسال: 1401/3/9 | 
به گزارش روابط عمومی دکتر حاجی زاده عضو هیئت علمی گروه مهندسی مواد و متالوژی، با همکاری بهمن رمضانی از دانشجویان این رشته موفق به ساخت کوره مقاومتی آزمایشگاهی با محفظه پنج لیتری شد.
دکتر حاجی زاده در توضیح از دلایل استفاده کوره در صنعت عنوان کرد: کوره صنعتی ابزاری است برای ایجاد حرارت کنترل شده در داخل یک محغظه تا از این طریق به دماهای فرآیندی بالاتر از دمای محیط دست یافت. کوره ها بر اساس نوع سوخت مصرفی به دو دسته ی کوره های سوخت سوز که عمدتا سوختهای فسیلی مثل گازوئیل و گاز طبیعی می سوزانند و کوره های الکتریکی تقسیم می گردند. کوره های الکتریکی نیز به نوبه خود  شامل سه گروه مجزا بوده و کوره های قوس الکتریکی، کوره های  القایی و کوره های مقاومتی را در بر می گیرند. کوره های قوس الکتریکی و القایی قادر به ایجاد دماهای فوق العاده زیاد در زمان کوتاه بوده و از این رو عمدتا برای ذوب فلزات آهنی و فلزات دیرگداز مورد استفاده قرار می گیرند. از طرف دیگر برای تامین دماهایی پایین تر از ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد عموما از کوره های مقاومتی استفاده می شود که این نوع کوره ها بطور رایج در  عملیات حرارتی فولادها و فلزات غیر آهنی و نیز ذوب فلزات رنگین ( آلومینیم، سرب، قلع ، مس، روی ، نیکل و ...) کاربرد دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه و مجری طرح افزود: در آزمایشگاههای گروه مهندسی مواد و در حوزه عملیات حرارتی فلزات جای خالی  یک دستگاه کوره مقاومتی با محفظه کوچک احساس می شد تا برای انجام سیکلهای حرارتی بر روی نمونه های کوچک که عموما ابعادی در حد یک یا دو سانتیمتر دارند مورد استفاده قرار گیرد. در نبود چنین کوره ای، ناگزیر از کوره هایی با محفظه داخلی بزرگتر که برای کاربرد دیگری خریداری شده اند، استفاده می شد.  این کوره  ها ضمن مصرف توان الکتریکی بالا، زمان زیادی برای رسیدن به دمای مورد نظر اتلاف می شود و گاها تا ۴ ساعت می بایست اپراتور منتظر بماند تا کوره به دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد برسد.
وی ادامه داد: از این رو طرح ساخت یک دستگاه کوره مقاومتی با محفظه کوچک ۵ لیتری در سال ۱۳۹۸ توسط اینجانب که در آن زمان استاد راهنمای انجمن علمی مهندسی مواد دانشگاه بودم به معاونت محترم دانشجویی دانشگاه پیشنهاد شد تا اینکه در قالب فعالیتهای علمی انجمن علمی مهندسی مواد دستگاه مذکور ساخته شده و ضمن تکمیل نواقص تجهیزاتی آزمایشگاههای مواد روحیه خود اتکایی و خود باوری نیز در نزد دانشجویان  تقویت گردد. در ادامه بدلیل شیوع بیماری کرونا و عدم حضور دانشجویان در دانشگاهها طرح به مدت دو سال راکد ماند. با اغاز سال ۱۴۰۱ و حضور دانشجویان در دانشگاه اجرای طرح به سرعت اغاز شد و در کمتر از یک ماه مراحل ساخت کوره مذکور به اتمام رسید. در حال حاضر این کوره در یکی از آزمایشگاههای مهندسی مواد در فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دانشجویان مورد استفاده قرار می گیرد.
 دکتر حاجی زاده با اشاره به ویژگی ها و مزایای این کوره افزود:
۱- حداکثر دمای کاری کوره ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد است.
۲- کوره قابلیت برنامه دهی سیکلهای حرارتی تا ۹ مرحله را داراست.
۳- توان مصرفی کوره ۲۷۵۰ وات می باشد که نصف توان مصرفی کوره های ۳۵ لیتری موجود در آزمایشگاه است.
۴- زمان رسیدن به دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد در این کوره یک ساعت است که حدود یک چهارم زمان رسیدن به همین دما در کوره های ۳۵ لیتری است.
با در نظر گرفتن توان مصرفی کم و نیز زمان کوتاه برای رسیدن به دما در یک سیکل دمایی از دمای محیط تا ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد مصرف برق کوره ساخته شده یک هشتم مصرف برق کوره ۳۵ لیتری موجود می باشد.
۵- کل هزینه صرف شده برای ساخت کوره حدود ۷۰ میلیون ریال بوده است که کمتر از یک چهارم  قیمت فروش ارائه شده توسط شرکتهای سازنده کوره ( ۳۰۰ میلیون ریال)‌ برای کوره های مقاومتی با حجم مشابه است.  
وی در انتها عنوان کرد: در اینجا لازم می دانم از تلاشهای دانشجوی رشته مهندسی مواد آقای بهمن رمضانی که بصورت خستگی ناپذیر و پر انرژی در تمام مراحل ساخت کوره در کنار اینجانب بود قدردانی نموده و همچنین از همکاری صمیمانه آقای مهندس ولی زاده مسئول محترم کارگاه عمومی دانشگاه درجریان اجرای طرح تشکر نمایم.
از حمایتهای مادی و معنوی معاونت محترم دانشجویی و فرهنگی دانشگاه ( معاونت سابق و فعلی ) مدیر محترم فرهنگی و فوق برنامه و نیز کارمندان محترم این معاونت چه در جریان تصویب طرح و چه تامین به موقع اعتبار سپاسگزارم.



دفعات مشاهده: 906 بار   |   دفعات چاپ: 94 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کد پستی : 17165-57166

صندوق پستی : 419-57155

فکس : 04431980251

ارتباط مستقیم با ریاست : po@uut.ac.ir

پست الکترونیکی : info@uut.ac.ir

آدرس : آذربایجان غربی، ارومیه، ابتدای جاده بند، بالاتر از گلشهر 2

کانال اطلاع رسانی رسمی دانشگاه : @daneshgah_uut

پیوندهای تصویری
copyright@2019.Urmia University of Technology